Hou je van gouden sieraden, maar zoek je een betaalbaardere optie, of wil je jouw dure sieraden niet verliezen op vakantie? Dan zijn gold plated sieraden misschien wel perfect voor jou! Wij leggen je graag uit wat gold plated sieraden zijn, wat de voor- en nadelen zijn en waar je zoal op kunt letten bij aanschaf, zodat je de sieraden koopt die het beste bij jou passen! 💖


Wat zijn gold plated sieraden?

Simpel gezegd, gold plated sieraden, ook wel vergulde sieraden genoemd, zijn sieraden met een gouden laagje. Dit betekent dat het sieraad zelf niet helemaal van goud is. In plaats daarvan is er een basis van een ander metaal, zoals .925 Sterling zilver of RVS, waarover een dun laagje 14 of 18 karaat (rosé) goud is aangebracht. 


Wat zijn voordelen van gold plated sieraden?

 • Betaalbaarheid & Uitstraling: Eén van de grootste voordelen is dat gold plated sieraden veel voordeliger zijn dan volledig gouden sieraden, maar dat ze wel dezelfde luxueuze, gouden uitstraling hebben.
 • Duurzaamheid: Hoewel gold plated sieraden niet zo duurzaam zijn als massief gouden sieraden, kunnen ze bij goed onderhoud toch een behoorlijke tijd meegaan. Moderne platingtechnieken kunnen ervoor zorgen dat de gouden laag steviger is en minder snel slijt dan vroeger.
 • Hypo-allergeen: Als de basis van de gold plated sieraden is gemaakt van een hypo allergeen metaal, zoals 925 sterling zilver, zijn de sieraden geschikt voor mensen met gevoelige huid. 
 • Omdat ze minder kostbaar zijn, kun je gold plated sieraden makkelijker dragen naar omgevingen (vakanties) waar de kans op verlies of diefstal groter is. Zo zie je er mooi uit én hoef je je geen zorgen te maken over het verlies van jouw dure sieraden.

Nadelen van gold plated sieraden

 • Als je graag doucht of zwemt met je sieraden, dan kun je beter geen vergulde sieraden dragen, omdat je dan risico loopt dat de plating eerder slijt.
 • Het gouden laagje dat om de sieraden zit zal na verloop van tijd slijten door factoren als wrijving,  type huid (zuurgraad), etc. Met goede verzorging kun je ervoor zorgen dat je sieraden langer mooi blijven!

Gold plated sieraden: waar moet je op letten bij aanschaf?

 • Onder de gold plated laag zit een basis metaal, die kan bestaan uit verschillende materialen zoals brass, messing of zilver. Ben je gevoelig voor allergische reacties bij bepaalde metalen, kies dan voor een sieraad waarop je huid niet reageert, zoals vergulde 925 sterling zilveren (nikkelvrij) sieraden. 
 • Dikte van de goudlaag, meestal wordt deze aangegeven in ‘micron’. Een hogere dikte betekent dat de plating langer meegaat en niet snel zal slijten. De levensduur van gold plated sieraden met een goudlaag van 1 micron kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder hoe vaak je het sieraad draagt en hoe je het verzorgt. Voor sieraden met een goudlaag van 1 micron geldt vaak dat ze bij dagelijks gebruik na ongeveer zes maanden tot een jaar tekenen van slijtage kunnen vertonen. Dit kan inhouden dat het goud begint te vervagen en het onderliggende metaal door de goudlaag heen komt, vooral op plaatsen die veel in contact komen met de huid of andere oppervlakken.
 • De gold plating is vaak gemaakt van een combinatie van goud met een ander metaal, omdat puur goud (24 karaat) zacht is en minder geschikt voor sieraden. 14k (karaat) en 18k goud zijn sterker dan 24k goud en hebben een warme gouden uitstraling en zijn meer geschikt voor sieraden. Hoe lager het aantal karaat goud, hoe minder zuiver goud het sieraad bevat.

Over de gold plated sieraden van Roca de Piña

 • Bijna alle vergulde sieraden van Roca de Piña hebben een plating dikte van 1 micron. 
 • Bij Roca de Piña zijn de meeste gold plated accessoires gemaakt van een 925 Sterling zilveren basis met daarop een laagje van 18 karaat goud of roségoud. 925 Sterling zilver is nikkelvrij en geschikt als je een gevoelige huid hebt. Ook zal je sieraad een mooie glans houden als de vergulding na verloop van tijd slijt.
 • Je vindt informatie over onze sieraden op de productpagina’s bij specificaties. Wij willen namelijk dat je weet wat je koopt! 😉